Västerås Sinfonietta

Västerås sinfoniettas medlemmar

Västerås sinfonietta

I vanliga fall syns de ofta på hemmascenen i Västerås konserthus, men nu har du chansen att se och höra dem fredag 21 april klockan 19.00 i Surahammars Folkets Hus.

Dom är inte många, men det är fint att dom finns, violahjältarna.

Ellen Nisbeth vann 2012 Solistpriset och gör karriär både som solist och kammarmusiker på internationella scener. Många tonsättare har skrivit violakonserter direkt för henne, t ex Andrea Tarrodi och Britta Byström. När hon utsågs till Rising Star skrev Katarina Leyman ett stycke till hennes Europaturné. ”Hennes rika och varma klang gav mersmak och idén om en violakonsert föddes”. Ett välkommet tillskott i den relativt knappa solorepertoaren för viola.

Brahms hade en förkärlek för låga stråkar, violor och neråt. Därur växer den varma, dunkla klangen som är så typisk för Brahms. I sin ungdom skrev han två underbara orkesterserenader. Symfonierna fick vänta länge än. I Serenad nr 2 uteslöt han ”småfioler” helt. Här är det violastämman som så att säga spelar första fiol.

Jonathan Dove hör till de mest prominenta engelska tonsättarna med bl a 20 operor i verklistan. Finlandssvenska Anna-Maria Helsing hälsar vi varmt välkommen tillbaka.

Program:
JONATHAN DOVE: Sunshine
KATARINA LEYMAN: Violakonsert
JOHANNES BRAHMS: Serenad 2

Dirigent: Anna-Maria Hellsing
Solist: Ellen Nisbeth, viola

Biljettpris: 100 kronor

Biljetter: Biblioteket, Surahammar och vid konserten