Stenhuset

Upplev atomosfären i Stenhuset och känn in historiens vingslag. Här kan du se smedbostaden, konstutställningar, fika och fynda i hantverksbutiken.

Stenhuset

 När Erik Adolf Zethelius började utveckla bruket ökade behovet av bostäder till de anställda. Enligt Hammarsmedsförordningen var bruksägaren skyldig att ge smeden en bra bostad och en bit mark. Stenhuset byggdes 1847 som bostad för sex smedfamiljer. Huset användes som bostad för flera familjer fram till år 1962, då den sista hyresgästen flyttade ut. Huset stod sedan tomt till början av 1980-talet. År 1983 beslutade Surahammars kommun att bevara Stenhuset. Kommunen genomförde en omfattande renovering för att Stenhuset skulle kunna användas för kulturändamål.

År 1984 bildades Konst- och hantverksföreningen som nu har sin verksamhet i huset.

I entréplan finns en autentisk smedbostad i sekelskiftesstil.

Huset övervåning består av en konsthall. Genom åren har många kända och lokala konstnärer samt hantverkare haft utställning här. Varje år avslutas med en julsalong, där alla med anknytning till kommunen inbjuds att delta. Det visas även utställningar i kaféet, det kan till exempel vara medlemmarna själva som ställer ut.

I Stenhuset finns även ett kafé där besökarna kan dricka kaffe och te med hembakta bullar och kakor som medlemmarna har bakat. Sommartid serveras kaffe i trädgården. I huset finns en butik med slöjd och konsthantverk med medlemmarnas egentillverkade alster.

Bokning och guidning

Sidansvarig:

Senast uppdaterad:

Adress

Ekängsvägen 5
735 31 Surahammar

Öppettider

Lördag13:00-17:00
Söndag13:00-17:00

Länk till hemsida