Söka smart

Ibland kan det vara svårt att hitta bra sidor på Internet, informationssökning kan ta tid och det kan vara svårt att hitta bra information. Här får du tips som gör din sökning effektivare.

Formulera frågeställningen

Fundera först vad det är du vill ta reda på och vilken typ av information du vill ha, djupgående information eller kort fakta. Du bör också tänka på vilken typ av material du vill ha till exempel en bok, en tidskriftsartikel eller en webbplats. När du väljer din frågeställning är det viktigt att den inte är för smal eller för bred. Är den för smal hittar du kanske inte tillräckligt med material och är den för bred kan det vara svårt att sålla bland materialet. En frågeställning kan behöva ändras flera gånger om du inte är nöjd med resultatet.

Hitta sökord

Hitta ett lämpligt ord att söka med som är väsentlig för dig i din frågeställning. Tänk på att välja ord som du tror finns på sidan du söker. Om du får för många träffar, använd ord som är speciella för det du söker efter och begränsa dig till det du verkligen är ute efter, till exempel ett årtal eller geografisk plats.

Sökteknik

Använd booleska operationer – och (AND), eller (OR), inte (NOT), om du vill söka effektivt. De booleska operationerna kan användas i alla typer av databaser, bibliotekskataloger eller webbläsare. De olika operationerna kan kombineras i en och samma söksträng om behov finns. I bibliotekskatalogen används de svenska och, eller, inte. Olika söktjänster använder antingen de engelska eller svenska operationerna. Du får läsa dig till om de ska skrivas på svenska eller engelska och om det ska skrivas i versaler eller gemener.

OCH / AND – innebär att alla sökorden du har kombinerat måste finnas med bland sökträffarna, exempelvis skomakare och Surahammar. Ofta behöver du inte skriva operationen utan det förutsätts att två ord efter varandra har ett och mellan sig. Ibland kan även + (plustecken) användas istället för och.

ELLER / OR – används för att säga att två ord måste finnas i texten för att du ska få träff på den, till exempel hund eller katt men ibland kan det vara båda. Synonymer, det vill säga andra ord för samma sak bör kombineras med eller / or, exempelvis klimat eller väderlek. Vill du att regn ska finnas med i sökningen skriver du klimat eller väderlek regn

INTE / NOT – används för att utesluta efterföljande sökord. Ibland kan också – (minustecken) användas istället för inte, skriv världens högsta NOT byggnad så får du sökträff på världens högsta utom byggnader, till exempel världens högsta berg.

När du söker en viss titel i bibliotekskatalogen som innehåller de booleska operationerna kan det ställa till problem. I titeln Inte utan min dotter, räknas INTE som en boolesk operation och du anger att du vill hitta något som inte innehåller ordet utan och då missar du boken du söker. Du kan antigen söka bara på: utan min dotter eller så gör du en frassökning ”inte utan min dotter” då är ”inte” ett vanligt ord.

Ta fram material

Gå igenom det material du har hittat och kolla om den är användbart i ditt arbete.

Källvärdering

Nu är det dags att granska ditt material, det vill säga dina källor. Mer information om källvärdering finner du på Källkritik på Internet

Sidansvarig:

Senast uppdaterad: