Surahammars bruksmuseum

Följ med på en resa genom historien på Surahammars bruksmuseum.

Från bruk till museum

Surahammars bruksmuseum invigdes i slutet av 1920-talet och under 1950-talet genomgick museet en grundlig renovering. Renoveringen av museet gjordes under ledning av före detta verkmästare A. Lindberg som hade pensionärer till sin hjälp. Det sägs att bergsingenjör J M Schenström var den drivande kraften bakom restaureringen.

Ägaren av bruket Stockholmsguldsmeden Erik Adolf Zethelius lät uppföra en för sin tid ansenlig verkstadsbyggnad år 1845 till år 1847. Verkstadenslokalen var utrustad med bland annat

  • vedpuddelugn
  • vällugn
  • mumblingshammare
  • knipphammare
  • valsverk för stångjärn med två träner

Brukmuseet är nu inrymt i verkstadslokalen och en del av utrustningen står kvar på ursprunglig plats. Här kan man följa hela produktionskedjan från tackjärn till färdiga järnvägshjul.

Här finns en vagnhall med patrons finvagn, "Kupén" från år 1900, en likvagn och loket Vaulunder med två vagnar. Vaulunder gick mellan Surahammar och Lisjö på Hofgårdens järnväg men den har alltid kallats Lisjöbanan. Loket inköptes från Kristinehamns Mekaniska Verkstad och järnvägen invigdes år 1876. Anställda fick resa med i en personvagn "på egen risk".


Ta chansen och upplev hur produktionskedjan från tackjärn till järnvägshjul såg ut på 1840-talet och framåt. En guidad visning tar ungefär en timme. Eftersom turen sker i ouppvärmda utrymmen, rekommenderar vi varma kläder vid kyliga dagar.

 

Bokning och guidning

Varje söndag klockan 14 under juni och juli är det gratis guidad visning i muséet.

Förbokning av guidade visningar görs dagtid

0220 - 390 90

Surahammars bibliotek   eller

0220 - 390 00

Surahammars kommuns växel

Inträde vid förhandsbokning är 300 kronor per grupp.

Adress

Stålvägen 2, Surahammar
GPS koordinater 59.709425, 16.212157

Sidansvarig:

Senast uppdaterad: