Surahammars hembygdsgård

Surahammars Hembygdsgård ligger vackert belägen vid Kolbäcksån, där kan du upptäcka hur det var förr i tiden i Surahammar.

Hembygdsgården består av tre byggnader som har flyttats hit. Huvudbyggnaden som kommer från Stora Kyttorp i Lisjö, byggdes år 1673. Då bestod den endast av den vänstra delen av byggnaden, år 1926 flyttades torpet till åsen strax söder om Surahammars kyrka och då tillkom den andra halvan av byggnaden för att man även skulle få en storstuga. År 1994 flyttades hela huset till sin nuvarande plats bakom Stenhuset. Idag är bostaden tidsenligt inredd.

Loftboden är från Östsura och i den finns gamla jordbruksverkstyg. I Källbacksstugan serveras det sillunch sommartid vid evenemanget Suradagarna.

På gården finns ett klövstall där man skodde oxar, en offersten och två sannolikt gamla stockbåtar som har hittats i sjöar i Surahammar.

Föremålssamlingen byggdes från början upp av eldsjälen i föreningen, överläraren Sigurd Frösell. Idag finns det ungefär 1 200 föremål i samlingen.

Ett speciellt föremål som finns att se är den mekaniska armen. År 1868 inträffade en olycka på Surahammars bruk, August Harald Ramström, 13 år, halkade och ramlande så illa att han fick armen i delar av valsverket. Den vänstra armen slets av vid axeln och den högra handen krossades. Hans far Fridolf Ramström konstruerade en armprotes, den mekaniska armen och han handprotes.

Surahammars hembygdsgård drivs av Surahammars Hembygdsförening som bildades år 1925. De arbetar för att öka kunskapen om bygden, dess historia, kultur och fornminnen. De visar gärna upp samlingen och Hembygdsgården.

Kontakt

Ordförande
Micael Berg

Telefon: 073-855 87 69
E-post: mail@micaelberg.net

Sekreterare
Helena Berg
Telefon: 070-640 37 54
E-post: helenaberg60@gmail.com

Kontakt: info@hembygd-surahammar.se

Adress

Ekängsvägen 5, Surahammar

GPS koordinater 59.710157, 16.215413

Sidansvarig:

Senast uppdaterad: