Bruksleden

Genom Västmanland, från Västerås i söder till Avesta och Malingsbo i norr, sträcker sig Bruksleden. En stor del av den 25 mil långa leden går genom Surahammars kommun.

Leden passerar ett omväxlande landskap, djupa skogar, flera större vattendrag som Kolbäcksån med Strömsholms kanal och små brukssamhällen.

Vandra på Bruksleden

Vi är stolta över att Bruksleden passerar genom vår kommun. Det är ett perfekt sätt att komma ut i naturen, utan att behöva vara rädd för att gå bort sig. Leden är markerad med orange färg på träd, stenar och skyltar. Du väljer själv hur stor eller lång din utflykt ska bli. Vissa vill bara komma ut i skogen för att fika, medans andra väljer att vandra längre.

Klicka här för att komma till Bruksledens hemsida.

Tillsammans med den lokala Skid- och orienteringsklubben, SSOK, så ser Surahammars kommun till så att ledens märkning är bra och att ledens skick i övrigt är i bra skick. Ibland kan det givetvis var så att träd fallit, skylt försvunnit eller något annat. Kontakta gärna någon av fritidskonsulenterna så att bristerna kan åtgårdas.

Nedan listar vi några trevliga utflyktsmål längs leden. Titta på en karta för att se hur du tar dig dit och vilka olika vägar du kan välja.

Bra att tänka på

  • Efter leden finns få eller inga källor - ta med eget dricksvatten.
  • Om du tänker elda i någon av stugornas kaminer, ta med egen ved.
  • Längs leden finns inga papperskorgar.
  • Om du tänker fiska i någon av sjöarna längs leden så måste du ha fiskekort för att få fiska.

Tips

  • Skriv ut, fota av eller ladda ner kartor till din mobil.
  • Köp en papperskarta över Bruksleden. De finns att köpa för 100 kronor, på Kommunkontoret i Surahammar.

Rövallskojan

Rövallskojan är en enkel koja som ligger intill Rövallsmossen. Här finns tre enkla slafar för övernattning. Här finns även en kamin som går att elda i. I anslutning till kojan så finns även en enkel eldstad och ett utedass.

Stingsberget

Från Stingsberget har du utsikt över ängar, skog och riksväg 66. Det är en fin promenad dit via Bruksleden. Väl framme smakar det gott med fika eller medhavd matsäck.

Stenbjörnskojan

Längs leden, sydväst om Virsbo ligger Stenbjörnskojan. Även där finns möjlighet till övernattning. Där finns 8 stycken britsar i stugan.

I stugan finns även en kamin. Torrdass finns i närheten.

Viludden Långsjön

Längs leden på västra sidan om Långsjön ligger den så kallade Viludden. Här finns en enklare eldstad och ett vindskydd. Platsen används ofta av personer som gör mysiga dagsutflykter, vandrare som övernattar och skridsko- och skidåkare vintertid.

Toftsjön

Större delen av Toftsjön ligger formellt utanför kommungränsen. Vi vill ändå tipsa om vindskyddet och grillplatsen.


I närheten av vindskyddet i, anslutning till Bruksleden, finner du Toftgrottorna. Ett spännande utflyktsmål för både unga och gamla.

Sidansvarig:

Senast uppdaterad:

Kontakt

Fritidskonsulent

Surahammars kommun
Box 203
735 23 Surahammar