Parkeringstillstånd

För att få ett parkeringstillstånd för rörelsehindrad krävs det att du har ett funktionshinder som innebär att du endast med betydande svårighet kan förflytta dig på egen hand.

Om du är rörelsehindrad och har väsentliga svårigheter att förflytta dig på egen hand, kan du hos din kommun söka parkeringstillstånd för rörelsehindrade. Kommunen gör sedan en prövning av din ansökan.

Hur går det till

Ett parkeringstillstånd för rörelsehindradce kan beviljas för:

  • förare – som själva kör ett fordon
  • passagerare – som har ett betydande behov av tillsyn utanför fordonet

Det krävs att du har ett funktionshinder som innebär att du endast med betydande svårighet kan förflytta dig på egen hand. För passagerare gäller dessutom att behovet av tillsyn utanför fordonet ska vara stort. Passageraren ska inte ensam kunna invänta föraren medan denne parkerar fordonet.

Syftet med parkeringstillstånd är att ge rörelsehindrade möjlighet att parkera närmare sitt mål. På vägar och parkeringsplatser är de parkeringsplatser som är reserverade särskilt för rörelsehindrade med parkeringstillstånd markerade med en rullstolssymbol.

Du ska skicka din ansökan till den kommun där du är folkbokförd. Om du inte är folkbokförd i Sverige ska du vända dig till den kommun eller region i det land du bor.

Blanketter för ansökan hittar du nedanför.

Blankett för ansökan om Parkeringstillstånd

Ladda ner ansökan om Parkeringstillstånd Pdf, 2 MB.

Sidansvarig:

Senast uppdaterad:

Kontakt

Miljökontoret

Besöksadress
Hjulmakarvägen 18, Surahammar

Postadress
Surahammars kommun
Box 203
735 23 Surahammar