Vi vill vara en självklar samarbetspartner för skolor och förskolor för barns och ungas språkutveckling, lärande och välmående. Det här är vad vi erbjuder:
Pedagog i förskola
Bokpuffar
Vi har färdiga kassar som vi kallar Bokpuffar. I varje kasse finns flera exemplar av samma bok, tillsammans med idéer om hur man kan leka och berätta boken. Här finns en lista på våra Bokpuffar. Pdf, 73 kB.
Knattebio
Vi visar roliga, spännande och tänkvärda filmer för barn i vårt mysiga upplevelserum. Efteråt pratar vi kring filmen eller skapar själva med utgångspunkt i filmupplevelsen.
Låna böcker
Kom till oss och låna böcker till förskolan! Boka ert i besök i förväg så att vi kan ge er bästa möjliga service. För att låna behöver ni ett institutionslånekort. Om ni vill låna i utlåningsautomaten behöver ni också en PIN-kod till lånekortet.
Läsprojekt
Om ni vill ha ett läsprojekt i förskolan bidrar vi gärna till det, det kan till exempel vara en rolig avslutning i vårt upplevelserum.
Sagoskoj
Bilderboken får liv med hjälp av rekvisita, dans, musik och lek. Sedan skapar vi med inspiration från sagan. Det finns sju teman att välja på:
- Ut och åka (passar för barn 1-3 år)
- Knacka på (1-3 år)
- Väder och vind (1-3 år)
- Lagom läskigt (2-4 år)
- Kompisar (3-5 år)
- Djur och deras bajs (3-5 år)
- Det spökar! (3-5 år)
Tisdag och torsdag förmiddag går att boka för Sagoskoj. I första hand får varje avdelning boka en gång per termin. Hör gärna av er ett par veckor i förväg.
Temabibliotek
Vi har samlat bilderböcker på teman som vi vet att förskolor och skolor ofta frågar efter. En lista på teman och böcker hittar du här. Pdf, 200 kB.
Vi kan så klart även plocka ihop boklådor med andra teman. Hör i så fall av er i god tid, eftersom vi kan behöva reservera böcker från andra bibliotek.
Utställningar
Vi har både väggyta och montrar för era barns alster. Ni kanske vill ha en festlig vernissage på biblioteket?
Pedagog i skolan
Bibliotekslek
Alla barn i förskoleklass bjuds in till bibliotekslek där de under lekfulla former får lära sig om biblioteket och får sitt första lånekort. Inbjudan kommer från oss i början av vårterminen.
Bokprat
Vi erbjuder bokprat till alla årskurser. Boka i god tid, gärna ett par veckor i förväg, så hinner vi förbereda ett bra bokprat. Vi vill gärna veta lite om klassen som kommer – hur långt de har kommit i sin läsning, vilka intressen de har och om det finns behov av talböcker eller liknande.
För att låna till din klass behöver du ett lärarlånekort, som vi ordnar på plats. Om böckerna ska lånas hem är det att föredra att eleverna lånar på sina egna kort. Om någon elev inte har lånekort, är det bra om hen har med sig en påskriven lånekortsblankett. Pdf, 84 kB.
Film
Vi kan ordna filmvisning i vårt mysiga upplevelserum. Efteråt pratar vi kring filmen eller skapar själva med utgångspunkt i filmupplevelsen.
Källkritik och informationssökning
Källkritik är viktigt att jobba med i alla årskurser. Vi håller i en workshop på temat med dina elever, anpassat efter deras ålder och förkunskaper.
Låna böcker
Det går naturligtvis bra att bara komma och låna böcker tillsammans med eleverna, även de tider biblioteket har stängt för allmänheten. Hör av er och boka en tid, så att vi kan ta emot er på bästa sätt. Vi visar gärna biblioteket och hur man hittar passande böcker.
Läsprojekt
Om ni vill ha ett läsprojekt i skolan bidrar vi gärna till det, det kan till exempel vara en rolig avslutning i vårt upplevelserum.
Stöttning av skolbibliotek
I mån av tid erbjuder vi stöttning av skolbiblioteken, exempelvis vid gallring och nyinköp.
Temalådor
Vi plockar gärna ihop böcker på ett specifikt tema/ämne. Hör av er i god tid innan ni vill hämta böckerna, eftersom vi ibland behöver låna in från andra bibliotek. För årskurs f-3 har vi också ett temabibliotek Pdf, 200 kB. att låna ur.
Vi har även Bokpuffar, som är färdiga kassar med flera exemplar av samma bok samt idéer om hur man kan leka och arbeta med boken. De här bokpuffarna har vi. Pdf, 73 kB.
Utställningar
Vi har både väggyta och montrar för era elevers alster. Ni kanske vill ha en festlig vernissage på biblioteket?
Läsa på olika sätt
Förutom vanliga böcker har vi också ljudböcker och böcker med medföljande CD. I vår Äppelhylla finns flera typer av anpassade medier: talböcker, taktila böcker, böcker med teckenspråk och TAKK.
Vi kan hjälpa barn med särskilda behov att få tillgång till Legimus för egen nedladdning av talböcker. Då behöver vårdnadshavare kontakta oss för att boka en tid.
Olika språk
Vi har böcker för både barn och vuxna på andra språk än svenska, och vi har också möjlighet att låna in böcker på andra språk.
På Världens bibliotek och Childrens library kan man hitta digitala barnböcker på olika språk.
Bläddra är en app med e-böcker på jiddisch, meänkieli, romani chib och samiska som du kan ladda ner på din mobil eller surfplatta.
Vad vill ni göra?
Ni känner er verksamhet och era behov bäst. Berätta gärna för oss hur vårt samarbete kan bli ännu bättre!
Sidansvarig:
Senast uppdaterad:
Kontakt
Surahammars bibliotek