Wirsbo herrgård

Wirsbo Herrgård finns i en vacker och naturskön miljö, passa gärna också på att ta en tur i omgivningarna.

Wirsbo har en historia som sträcker sig tillbaka ända till 1500-talet då Pontus De la Gardie (gift med Sofia Gyllenhjelm, dotter till Johan III och Katarina Hansdotter) fick gården Hwirtsboda av Johan III. Deras son Johan Pontusson De la Gardie var en svensk friherreoch under hans tid anlades den första hammaren år 1620

Den nuvarande herrgården är ett ståtligt exempel på nationalromantisk byggnadsstil av stockholmsarkitekten Lars Johan Lehming. Herrgården byggdes som privatbostad för Herman Lagercrantz, efter det att han tillsammans med bland andra Oscar II förvärvat bruket.

Hur den tidigare 1700-tals herrgården såg ut får vi en bra bild av genom de oljemålade vävtapeter som finns bevarade i den nuvarande herrgården.

Helt intakt från denna tid är det gula lusthuset och i den nedre trädgården finns lämningar från det orangeri som hörde till herrgården.

I parken finns den så kallade Kungsbryggan. Den byggdes speciellt för Gustav III när han landsteg i Wirsbo 1787 i samband med invigningen av Strömsholms kanal.

Inne i herrgården finns många föremål med en långt äldre historia än själva byggnaden. I biblioteket täcks hela innerväggen av en 1600-tals gobeläng, en vävd tapet, av franskt eller holländskt ursprung. Ett antal kakelugnar värmde huset på den tiden. Idag finns 18 stycken, vilka med sina olika motiv och färger ger en charmig utsmyckning och som även tagits upp i dekorationer ovan dörrarna. Delar av väggar, tak och vissa tapeter är handmålade av Axel Hörlin. Han har också dekorerat den kyrka som Herman Lagercrantz lät bygga till invånarna i Wirsbo.

Herman Lagercrantz

Den ursprungliga herrgården byggdes i slutet av 1600-talet i tidsenlig stil med säteritak. Under åren fram till 1710 utökades gården med fyra sidobyggnader.

Huvudbyggnaden revs 1887 och ersattes då av en större byggnad. En omfattande ombyggnation skedde 1917-18. Herman Lagercrantz tillsammans med stockholmsarkitekten Lars Johan Lehming och Wirsbos byggmästare Lars Johan Nilsson uppförde då det nuvarande herrgårdskomplex.

Den nya byggnaden försågs med högt valmat tak, massivt torn med stor kopparklädd kupol, kolonner, harmoniska fönsterrader och en ståtlig portal som kopierats från ett 1600-talspalats i Stockholm. Tillsammans med de tre sidobyggnaderna bildades en öppen borggård som visar ett ståtligt exempel på det tidiga 1900-talets nationalromantiska stil.

Herrgården har i de flesta rum och hallar vackra vägg- och takmålningar av Axel Hörlin från Stockholm.

Wirsbo Bruks AB ägde herrgården fram till december 2002 då den såldes. Idag är herrgårdskomplexet privatägt. Det utnyttjas som konferensanläggning och festlokal. Wirsbo Herrgård erbjuder även weekendpaket med olika teman samt ridning och ridkurser.

Adress

Herrgårdsvägen 18, Virsbo

GPS koordinater 59.867249, 16.051361

Sidansvarig:

Senast uppdaterad: