Under 1700- och 1800-talet präglades Ramnäs bruk av två familjer, Schenström och Tersmeden. Familjen Schenström driver hamrarna på Kolbäcksåns västra strand och familjen Tersmeden driver hamrarna på östra stranden. De bygger varsin herrgård.
%20Tersmedenska.jpg)
Tersmedenska herrgården
Två systrar, en kamp om järnet
I det vackra västmanländska landskapet, där skogarna mötte vatten, låg två ståtliga herrgårdar – Schenströmska och Tersmedska. De var som två systrar, sida vid sida men med sina egna starka personligheter. Båda var hjärtat i sina respektive järnbruk, och kampen om järnet och makten var ständigt närvarande.
Schenströmska – från sorg till givmildhet
Schenströmska herrgården var ett vittne till både sorg och glädje. När Magnus Schenström och hans fru flyttade in på 1760-talet, drabbades de av en stor sorg – deras barn gick bort alldeles för tidigt. För att hedra deras minne och hjälpa andra barn i nöd, startade de ett barnhem. På så sätt förvandlade de sin egen sorg till något positivt.
Tersmedska – en kvinnas järnhand
Tersmedska herrgården var hem för en av Sveriges starkaste kvinnor, Magdalena Elisabet Söderhielm. När hennes make gick bort, tog hon över bruket och visade världen att en kvinna kunde vara lika framgångsrik som en man. Hon var en drivkraft bakom bygget av Strömsholms kanal, ett gigantiskt projekt som skulle förändra Sverige.
En kamp om makten
Schenströmska och Tersmedska var inte bara hem, utan också arenor för en kamp om makt och inflytande. Familjerna tävlade om vem som skulle ha det största och bästa bruket. Men trots rivaliteten fanns det också en underliggande respekt och beundran mellan dem.
Från storhet till fall
Under många år blomstrade bruken i Ramnäs. Järnet från de västmanländska skogarna var eftertraktat över hela Europa. Men tiderna förändrades, och med industrialiseringen kom nya utmaningar. När bruket såldes till Garpenberg AB, blev det början på slutet för många av arbetarna.
En sista gest av generositet
Adolf Tersmeden, den siste patronen på Ramnäs, var en man med stort hjärta. När bruket gick i konkurs och arbetarna stod utan jobb, tvekade han inte en sekund. Han skickade hemligt en vagn full med mat och förnödenheter för att hjälpa sina tidigare anställda.
Legenden lever vidare
Även om bruken i Ramnäs inte längre är i drift, lever minnet av Schenströmska och Tersmedska herrgårdar kvar. De är en påminnelse om en tid då järnet var kung och människorna som arbetade i bruken var hjältar.
Sidansvarig:
Senast uppdaterad: