I Surahammars kommun finns cirka 60 stycken livsmedelsverksamheter. Du som bedriver en verksamhet hanterar mat som andra människor ska kunna äta av utan att riskera att bli sjuka. Kunder ska heller inte bli vilseledda.
Regelbunda kontroller görs på livsmedelsanläggningar. I Surahammars kommun efterhandsdebiterar vi livsmedelskontrollen efter utfört inspektionsbesök med en fast tilläggstimme oavsett var i kommunen din verksamhet är.
Inspektion av din verksamhet
I Sverige är det Livsmedelsverket som är den centrala myndigheten och beslutar hur livsmedelskontrollen i landet ska bedrivas. Den praktiska kontrollen av att reglerna följs sköts av inspektörer i kommunerna. I Surahammars kommun är det miljökontoret som har hand om livsmedelstillsynen. Inpektionerna som vi gör är oftast oanmälda. Våra kontrollbesök kan vara en del av den planerade tillsynen som vi gör eller göras på grund av misstänkt matförgiftning, klagomål på verksamheten eller att vi följer upp avvikelser som vi sett vid tidigare besök.
Som ansvarig verksamhetsutövare måste du se till att ha kunskap om vilka krav som ställs. Exempelvis måste du se till att den lokal och utrustning du använder är anpassad efter den verksamhet du bedriver. Du behöver också ha goda rutiner för att kunna garantera säkra livsmedel. När Miljökontorets livsmedelsinspektörer kommer på besök ska du kunna visa hur just din verksamhet uppfyller lagens krav på säker mat.
Miljökontoret har rätt till tillträde i livsmedelslokalen i syfte att inspektera, undersöka och eventuellt ta prover. Den som är ansvarig för verksamheten måste lämna ut de uppgifter och handlingar som behövs för att utföra kontrollen.
Ny livsmedelsföretagare
Ska du starta en livsmedelsverksamhet, kontakta Miljökontoret i god tid, du behöver registrera din verksamhet innan du startar.
Sidansvarig:
Senast uppdaterad:
Kontakt
Miljökontoret
Besöksadress
Hjulmakarvägen 18, Surahammar
Postadress
Surahammars kommun
Box 203
735 23 Surahammar