Trädgårdsavfall kan antingen komposteras eller lämnas till återvinningscentral och återbruk. Trädgårdsavfallet får inte kastas i skogen, på annans mark, utanför sin tomt eller bland hushållsavfallet. Informera gärna varandra om vad som gäller för trädgårdsavfall.
Vad ska jag göra?
Lämna trädgårdsavfallet till närmsta återvinningscentral eller återbruk. Återbruket i Surahammars kommun har följande öppettider:
Öppettider för Surahammars Återbruk kan du hitta här.
Oemballerat trädgårdsavfall kan lämnas under perioden 1/4 - 30/10 på tisdagar.
Öppettider
Virsbo, Grusgropen: klockan 09.00-20.00
Ramnäs, Norrbyvägen: klockan 10.30-20.00
Tänk på...
- det är inte är tillåtet att lägga trädgårdsavfall i form av grenar, löv, mossa, blomjord, krukväxter och aska i det bruna kärlet för matavfall, då det stör rötningsprocessen. Ditt matavfall blir fordonsgas.
- att inte slänga trädgårdsavfall i skog och mark. Marken i skogen/ naturmarken göds av trädgårdsavfall och ”mördarsniglarna” gynnas. Vitsippor och liljekonvalj försvinner till förmån för brännässlor, hallonsnår, kirskål och druvfläder.
- att dumpning av trädgårdsavfall i skogen eller på annan plats som anses som nedskräpning enligt 15 kapitlet 30 § Miljöbalken och är ett miljöbrott som kan polisanmälas.
Information om eldning av trädgårdsavfall i Surahammars kommun
Syftet med de nya reglerna som började gälla 1 januari 2024 om bioavfall är att förbränningen ska minska kraftigt och att materialåtervinningen ska öka. Det är positivt för resurshushållningen samt ger minskade utsläpp av ohälsosamma rökgaser och minskad klimatpåverkan. Kommunen gör bedömningen att förbudet att elda trädgårdsavfall gäller insamlat trädgårdsavfall. Eldning av trädgårdsavfall på villatomter är därmed inte förbjudet rakt av i hela kommunen, men bör undvikas.
Trädgårdsavfall är ett kommunalt avfall. Ur ett miljö- och säkerhetsperspektiv är det bästa att trädgårdsavfallet lämnas till en återvinningscentral eller komposteras på tomten. Ska du enbart kompostera trädgårdsavfall krävs inte någon anmälan till Bygg- och miljöförvaltningen. Om du eldar trädgårdsavfall ska det inte orsaka olägenhet för dina grannar. Var uppmärksam på om det råder eldningsförbud som räddningstjänsten meddelat, eller eldningsförbud vissa tider på året inom planlagt område enligt kommunens föreskrifter.
I Surahammars kommun kan du lämna ris och grenar på återbruket, eller vid de speciella platser för risinlämning som finns i Virsbo och Ramnäs, öppettider hittar du här Trädgårdsavfall - Vafabmiljö (vafabmiljo.se).
Eldning av trädgårdsavfall inom detaljplanelagt område
I våra upprättade lokala föreskrifter anges att du inom detaljplanelagt område i Virsbo, Ramnäs och Surahammar får elda torra löv, kvistar och annat trädgårdsavfall mellan den 1 oktober och 31 mars. Eldningen får inte innebära en olägenhet för människors hälsa och får inte heller ske i strid mot gällande brandföreskrifter. Övrig tid är det förbjudet att elda inom detaljplanelagt område, undantag för majbrasa.
De lokala föreskrifterna hittar du här: Lokala föreskrifter för att skydda människors hälsa och miljön (surahammar.se)
Eldning av trädgårdsavfall utanför detaljplanelagt område
Det finns inget generellt förbud för villaägare att elda sitt trädgårdsavfall, eftersom hopkrattningen av eget trädgårdsavfall inte räknas som insamling. Du får inte elda ditt trädgårdsavfall om det påverkar människors hälsa eller om det råder eldningsförbud.
Majbrasor kan kräva tillstånd
Tidigare avfallsregler innebar att det krävdes dispens från Bygg-och miljöförvaltningen för att få anordna en majbrasa. De nya reglerna som börjar gälla innebär att majbrasor får anordnas utan tillstånd från kommunen om det sker i samband med en allmän sammankomst eller offentlig tillställning som fått tillstånd enligt ordningslagen. Det här betyder att du inte behöver ansöka om dispens från kommunen men du kan behöva söka tillstånd från polisen och se till att du har markägarens tillstånd.
Elda invasiva växter
Parkslide och andra växter som av EU klassats som invasiva ska inte lämnas till återbruket som trädgårdsavfall eller komposteras. Har du mindre mängder lägger du det i en väl försluten påse i ditt gröna kärl för restavfall. Större mängder läggs i förslutna säckar och lämnas i återbrukets insamling för Tapeter, Takpapp och Gummi. Om du eldar invasiva växter är det väldigt viktigt att samtliga växtdelar och frön förbränns.
Om du blir störd av eldning
Om någon eldar och du upplever att det påverkar omgivningen negativt ska du i första hand själv prata med personen. Om det inte hjälper kan du kontakta miljökontoret i Surahammars kommun.
Kontakta oss
VAFAB Miljö AB:
021-39 35 00
Surahammars Återbruk:
0220-71 54 10
Surahammars Kommun:
0220-390 00
Sidansvarig:
Senast uppdaterad:
Kontakt
Miljökontoret
Besöksadress
Hjulmakarvägen 18, Surahammar
Postadress
Surahammars kommun
Box 203
735 23 Surahammar