För föräldrar

pappa läser för sitt barn

"Barn behöver böcker som ger näring för fantasin, som tröst och för sin livsglädje, och de behöver böcker som hjälper dem växa till mogna, insiktsfulla människor" . Så skrev Astrid Lindgren om barns behov av böcker, och vi kan bara hålla med!

Läsa tillsammans

Att läsa tillsammans med sitt barn är fantastiskt, det finns inget bättre för ditt barn än att höra din röst. Du kan börja läsa när barnet är baby, barnet njuter av närheten och spänningen i en enkel bok. Högläsningen stimulerar både språk och fantasi och att läsa tillsammans ökar ditt barns ordförråd.

På biblioteket kan du få hjälp med att hitta böcker som passar ditt barns språkutveckling och intressen som till exempel bilderböcker, roliga berättelser, böcker med sånger och ramsor och spännande faktaböcker.

En film från Göteborgs stadsbibliotek om att läsa tillsammans

Börja läsa

När ditt barn börjar läsa själv kan du som vuxen stötta och uppmuntra på många olika sätt:

  • hitta läsglädjen genom att utgå från barnets intresse på rätt läsnivå, skönlitterär eller fackbok fungerar lika bra
  • turas om att läsa och prata om det ni läser, så att läsförståelsen tränas
  • fortsätt med högläsning så länge barnet själv vill lyssna även om barnet kan läsa själv
  • var en bra förebild, läs egna böcker

Personalen på biblioteket hjälper gärna dig att hitta den perfekta boken till ditt barn.

Läsa på olika sätt

Förutom vanliga böcker har vi också ljudböcker och böcker med medföljande CD. I vår Äppelhylla finns flera typer av anpassade medier: talböcker, taktila böcker, böcker med teckenspråk och TAKK. Vi kan hjälpa elever med särskilda behov att få tillgång till Legimus för egen nedladdning av talböcker. Då behöver vårdnadshavare kontakta oss för att boka en tid.

Olika språk

Att få tillgång till böcker och berättelser på sitt modersmål är viktigt. På biblioteket har vi en del böcker för både barn och vuxna på andra språk än svenska. Om man inte hittar sitt språk i vårt utbud kan man prata med oss så försöker vi ordna det.

Här [länk till https://varldensbibliotek.se/] och här [länk till http://en.childrenslibrary.org/] kan man hitta digitala barnböcker på olika språk. Man kan också ladda ner appen Bläddra.

Tips

Barnens bibliotek


Sidansvarig:

Senast uppdaterad: