Vid Kolbäcksån, i sydöstra änden av sjön Nadden, ligger Ramnäs med anor från år 1590, då den första hammarsmedjan anlades här av Katarina Stenbock. Hon hade fått området i livgeding det vill säga i änkepension efter kung Gustav Vasa.
Ramnäs bruksmiljö
Ramnäs Bruk – en plats med lång historia
Ramnäs har en spännande historia som sträcker sig flera hundra år tillbaka i tiden. Allt började på 1600-talet med Kungshammaren, en smedja som snabbt fick sällskap av fler. Snart fanns det inte bara smedjor, utan också kolhus, järnbodar och bostäder – en riktig industriby för sin tid!
Under 1700-talet styrdes smedjorna av två mäktiga familjer. På den västra sidan av ån fanns Schenströms, och på den östra Tersmedens. År 1834 hade Tersmeden köpt upp alla smedjor och blev ensam ägare av bruken i Ramnäs.
På 1800-talet blev Ramnäs en av Sveriges främsta producenter av stångjärn. Den mest kända produkten var – och är fortfarande – kätting. År 1907 såldes bruket av Adolf Tersmeden.
Några år senare, 1912, fick bruket nya ägare: Herman Lagercrantz från Wirsbo bruk och Johan Nordenfalk från Färna bruk. De såg möjligheterna i den kraftiga ån och byggde kraftstationer. År 1914 grävde de till och med en kilometerlång kanal för att skapa ännu mer vattenkraft!
Idag lever industrin vidare. I Ramnäs tillverkas fortfarande lyftkrokar, ankarkättingar och till och med diskbänkar.
Och vattnet? Det ger fortfarande kraft – numera genom en underjordisk kraftstation, som har funnits sedan 1960-talet.
Ramnäs är en plats där historia och nutid möts!
Sidansvarig:
Senast uppdaterad: