Mapou - Haitiska trummor och nordlig vind

En konsert med hyllning till rituella trummor, haitisk och nordisk folkmusik. Fredag 21 oktober kl. 19.00, Folkets Hus, Surahammar

Mapou - hatiska trummor och nordling vind

Mapouträdet är ett heligt träd, trädet där andarna vilar. När voodoomänniskorna hälsade andarna i trädet kom de i kontakt med Afrika varifrån deras förfäder härstammar.

Albumet Mapou är resultatet av 50 års fascination av rituella trummorna, haitisk och nordisk folkmusik. Detta album hyllar dessa traditioner som Sten har försökt länka samman under alla år.

”Genom att låta dessa två traditioner mötas har ny musik utan förlust av identitet eller originalitet skapats. Jag har spelat valser och polska på min saxofon i hela mitt liv och har nu bjudit in min vän och kollega, den legendariska trummisen Sanba Zao från Haiti, hans musikerbarn och flera av mina kollegor i Sverige att spela tillsammans”

Saxofonisten Sten Källman har spelat i en mängd framträdande band – legendariska pionjärerna Filarfolket, trion Bäsk och folkrockande Den Fule har haft rötterna i nordisk folkmusik men ofta med influenser från andra håll, och tack vare Källman inte minst från Haiti. Han leder också Simbi, Sveriges främsta band som specialiserat sig på just musik från Haiti.

MEDVERKANDE
Louis Lesly ”Sanba Zao” Marcelin – percussion, sång
Adjamile Marcelin – percussion, sång
Woulele Marcelin – percussion, sång
Sten Källman - saxofoner, sång
Robin Johansson - saxofoner, sång
Henrik Cederblom - gitarr, fiol, banjo, sång
Sofia Källman - sång, percussion

Fredag 21 oktober kl. 19.00, Folkets Hus, Surahammar

Entré: 100 kronor

Biljetter: Surahammars bibliotek och vid konserten