Årets stipendiater

Vi hyllar Staffan & Rune som röstats fram som årets idrotts & kulturstipendiater 2021! Stipendier delas ut klockan 15.00 i samband med årets julmarknad nere vid hembygsgården & Stenhuset.

Staffan Hesselbäck

Kortfattad historik

Ledare i Surahammars IF sedan 1981, för det så spelade han upp till juniorlaget i Surahammars IF.

Har även haft styrelseuppdrag i föreningen sedan 1986 och har det fortfarande. Sen har Staffan källforskat i Surahammars IF:s all historik sedan 1914 och även om när idrotten kom till Surahammar.

Idrottsorakel

De flesta suringar känner Staffan som det stora idrottsoraklet. Det finns ingen som har sån koll på idrotten i allmänhet och ishockeyn i synnerhet.

Rune Pettersson

Född i Lisjö 1926, där hans far hade ett torp. Han gick sex år i skolan, ville fortsätta att utbilda sig till något inom skogen men för det måste han ha ett friskintyg av en läkare och det fick han inte.

Arbetade som projekt- och byggledare i 30 år.

Har alltid värnat om vad som finns eller har funnits i trakterna kring Lisjö. Rune har sedan tidig ålder varit intresserad av vad de äldre hade att berätta om sin tid och vad de hört återberättas från förr.

Den första boken han skrev om Lisjö är boken med titeln Lisjö Larsansjö bruk. Det är en folklivsskildring som handlar om berättelser och händelser från Lisjö. Den innehåller korta berättelser av olika händelser i Lisjö.

Boken är skriven för morgondagens bevarande av vad Rune vet om Lisjö och dess folk. Han levandegör de människor som historisk satt sina fotavtryck i stugor, gårdar och hem inom Surahammars kommun samt på ett fängslande sätt berikat vår lokala historia.

Efter denna bok har han publicerat fyra böcker till:

  • Lisjö Larsansjö bruk del 2
  • 80 gårdar och Lisjö Säteri
  • Minnen
  • Fångad av tiden.

Han har tillbringat många timmar i arkiv för att kontrollera hörsägen, men det är inte alltid varit så lätt att finna det han söker. Han har gjort en sann kulturgärning för vår lokalhistoria.

Han skriver mycket, och då helst med blyerts för att slippa se bläck som har torkat.

Rune har varit mycket ute i skogen och letat efter fornlämningar, något som hans hjärta klappar lite extra för.

När han kopplar av från alla historier i och om Lisjö så tittar han på sport på tv.

Stipendier delas ut nu på söndag, 5/12 klockan 15.00 i samband med Surahammars julmarknad.