Strandskyddet gäller i hela Sverige och har två syften - att se till att allmänheten har tillträde till strandområden och att långsiktigt bevara goda livsvillkor för djur-och växtliv på land och i vatten.
Vad är strandskydd?
Strandskydd är ett generellt skydd som infördes i hela Sverige år 1975. Det gäller vid havet, sjöar och vattendrag. Strandskyddet gäller både bebyggda och obebyggda områden och generellt 100 meter från strandlinjen in över land och 100 meter ut i vattnet från strandlinjen. Mindre diken kan omfattas av strandskydd och vid dessa kan 25 meters strandskydd råda på båda sidor om diket. För mer information om strandskydd, besök Naturvårdsverkets webbplats Vägledning om strandskydd (naturvardsverket.se)
Förbjudna åtgärder inom strandskyddat område
Det finns ett antal förbjudna åtgärder inom strandskyddat område. Du måste därför ansöka om dispens från strandskyddet om du vill göra något av följande:
- Uppföra nya byggnader
- Ändra byggnader eller byggnaders användning eller utföra andra anläggningar eller anordningar, om det hindrar eller avhåller allmänheten från att beträda ett område där den annars skulle ha fått färdas fritt
- Utföra grävningsarbeten eller andra förberedelsearbeten för byggnader, anläggningar eller anordningar
- Göra åtgärder som väsentligt förändrar livsvillkoren för djur- eller växtarter.
Exempel på förbjudna åtgärder är att uppföra en vedbod, sjöbod, förråd eller att ändra ett båthus till sovstuga. Andra exempel på åtgärder som inte är tillåtna är att anlägga en ny brygga, sätta upp staket eller flaggstång, göra planteringar som skapar ett intryck av ett privat område som tidigare varit tillgängligt för alla. Du får inte heller fälla träd, schakta, gräva eller spränga inom strandskyddade områden.
Sök dispens om du vill bygga eller göra åtgärder inom strandskydd
Om du vill bygga eller göra åtgärder inom strandskyddat område måste du ansöka om dispens. Dispens betyder att du får tillstånd att göra något som är förbjudet, det vill säga undantag från lagens villkor. Detta gör du hos bygg-och miljöförvaltningen. Ansökan kan du göra via blankett eller genom vår e-tjänst.
E-tjänster - Surahammars kommun
Särskilda skäl
För att en dispens ska kunna beviljas måste det finnas särskilda skäl. Finns inga särskilda skäl kan dispens inte ges.
I 7 kapitlet i miljöbalken finns de särskilda skälen angivna som måste uppfyllas för att en dispens ska kunna ges:
- Området har redan tagits i anspråk på ett sätt som gör att det saknar betydelse för strandskyddets syften
- Den aktuella platsen är väl avskild från området närmast strandlinjen genom en väg, järnväg, bebyggelse, verksamhet eller annan exploatering
- åtgärden behövs för en anläggning som för sin funktion måste ligga vid vattnet och behovet inte kan tillgodoses utanför området
- åtgärden eller byggnationen behövs för att utvidga en pågående verksamhet och utvidgningen inte kan genomföras utanför området
- Behövs tas i anspråk för att tillgodose ett angeläget allmänt intresse som inte kan tillgodoses utanför området
- Behövs tas i anspråk för att tillgodose ett annat mycket angeläget intresse.
Avgift för strandskyddsdispens
För handläggning av ansökan om strandskyddsdispens tar bygg-och miljöförvaltningen ut en avgift fastställd av kommunfullmäktige. Hur stor avgiften blir är beroende av åtgärdens omfattning.
Länk till taxa Plan- och bygglovtaxa (surahammar.se)
Länsstyrelsen granskar kommunala dispenser
När bygg-och miljöförvaltningen har beslutat att ge dig dispens från strandskyddet skickas beslutet till både dig som söker och till Länsstyrelsen. Länsstyrelsen ska granska alla strandskyddsdispenser för att kontrollera att kommunen har gjort rätt. Granskningen får maximalt ta tre veckor från att beslutet kom in till Länsstyrelsen.
Om Länsstyrelsen beslutar att överpröva, gäller inte kommunens beslut. Du har själv ansvar för att kontrollera om beslutet är överprövat av Länsstyrelsen eller överklagat av någon annan. Du ska inte påbörja några åtgärder förrän du har försäkrat dig om att kommunens beslut har vunnit laga kraft.
En dispens från strandskyddet får inte verkställas (påbörja arbeten) innan det att dispensen har vunnit laga kraft. Observera även att åtgärden inte får påbörjas om den är lov- eller anmälningspliktig före det att du har fått ett startbesked.
Tidsram för dispensen
En dispens från strandskyddet upphör att gälla om den åtgärd som dispensen avser inte har påbörjats inom två år eller inte har avslutats inom fem år från den dag då dispensbeslutet vann laga kraft.
Tomtplatsavgränsning och fastighetsgräns
När bygg-och miljöförvaltningen ger dispens från strandskyddet fattar vi samtidigt ett beslut om en så kallad tomtplatsavgränsning, om det inte redan finns ett beslut om det. Det är skillnad på fastighetsgräns och tomtplatsavgränsning. Det har stor betydelse om det du planerar att genomföra ligger inom eller utanför din tomtplatsavgränsning. Inom tomtplatsen har du som fastighetsägare rätt att exempelvis klippa gräs, ha trädgårdsmöbler och rabatter med mera. Tomtplatsavgränsningen går att överklaga.
Fastigheten är hela marken du äger. Ytan är ofta större än tomtplatsavgränsningen. Tomtplatsavgränsningen kan omfatta hela fastigheten om fastigheten är liten och till exempel bara omfattar ett mindre område runt en byggnad. Delar av din fastighet kan vara tillgängliga för allmänheten.
Tomtplatsavgränsningen omringar området kring din byggnad/byggnader, medan andra delar av din fastighet kan vara tillgängliga för allmänheten. Det är ägarens privata mark som är hemfridszonen. Inom det området gäller inte allemansrätten.
Fri passage
Mellan strandlinjen och tomtplatsen ska det finnas ett område där allmänheten fritt kan passera. Området är också viktigt för att bevara livsvillkoren för djur och växter. Det bör vara minst 15 meter mellan strandlinje och tomtplats. Endast i områden där fri passage redan är omöjligt kan man undvika det kravet.
Bygglov och strandskyddsdispens - två olika saker
Även om du fått bygglov behöver du dispens från strandskyddsreglerna. När bygglov inte är ett krav behöver du ändå strandskyddsdispens, exempelvis för en brygga eller friggebod. Grundregeln är att alla ändringar i strandskyddsområdet kräver dispens.
Vad händer om jag gjort en åtgärd utan strandskyddsdispens?
Om du utfört en åtgärd inom strandskyddat område utan att ha beviljats dispens har du möjlighet att söka dispens i efterhand. För att en dispens ska kunna beviljas behöver ett av de särskilda skälen vara uppfyllda. Om dispens inte kan beviljas kan du bli tvungen att ändra eller riva det du byggt. Vid utförda förändringar i mark kan du även bli tvungen att återställa dessa till ursprungligt skick.
Kommunen kontrollerar strandskyddet
Bygg-och miljöförvaltningen bedriver tillsyn för att kontrollera att strandskyddets syften följs. Det innebär att vi handlägger klagomål och även själva initierar tillsyn av strandskyddade områden.
Om det utförts åtgärder inom ett strandskyddat område utan att strandskyddsdispens beviljats har bygg-och miljöförvaltningen möjlighet att ställa krav på återställande. Vid misstanke om brott mot miljöbalken är vi skyldiga att lämna en anmälan om misstänkt miljöbrott till åklagare för prövning. Om du misstänker att någon gjort en åtgärd som kräver dispens från strandskydd kan du anmäla det till bygg-och miljökontoret.
Åtgärder i vatten
Åtgärder som görs i vatten, som till exempel att anlägga eller ta bort en pir, vägtrumma eller bropelare, påla, muddra och göra förstärkningsåtgärder kan kräva anmälan om vattenverksamhet till Länsstyrelsen som då prövar dispensen från strandskyddet.
Sidansvarig:
Senast uppdaterad:
Kontakt
Surahammars kommun
Postadress
Box 203
735 23 Surahammar
Öppettider
Måndag-torsdag: 07.30-16.30
Fredag: 07.30-16.00
Vid helgdagar och klämdagar har vi ändrade öppettider, du hittar dessa via den här länken.