Samordningsteamets arbete gör skillnad – riksdagsbesök i Surahammar

Visar bild på samordningsteamet i Surahammar tillsammans med Fredrik Cederblom, kommundirektör, Mikael Damsgaard (M), riksdagsledamot, kommunstyrelsens ordförande med flera.

Från vänster: Fredrik Cederblom, kommundirektör i Surahammars kommun, Mikael Damsgaard (M), riksdagsledamot, Linnéa Tielinen, enhetschef på Arbetscenter, Caroline Högström (M), riksdagsledamot, Johanna Olofsson (M), kommunstyrelsens ordförande, Susanne Johnsson, verksamhetsledare för Samordningsteamet, Agneta Åkerblom, arbetsförmedlare/socialkonsulent i Samordningsteamet, och Ann Rilegård, förbundschef på Samordningsförbundet Västmanland.

Den 5 februari besökte riksdagsledamöterna Mikael Damsgaard (M) och Caroline Högström (M) Samordningsteamet på Arbetscenter i Surahammar. De fick en inblick i verksamhetens arbete tillsammans med Ann Rilegård, förbundschef på Samordningsförbundet Västmanland.

Från kommunen deltog kommundirektör Fredrik Cederblom, kommunstyrelsens ordförande Johanna Olofsson (M), näringslivschef Maria Granberg och enhetschef Linnéa Tielinen. Även verksamhetsledare Susanne Johnsson och Agneta Åkerblom från Arbetsförmedlingen fanns på plats för att berätta om teamets arbete.

Samverkan som förändrar liv

Mötet fokuserade på hur Samordningsteamet, genom nära samverkan mellan olika myndigheter, säkerställer att individer som står långt från arbetsmarknaden får det stöd de behöver. Teamet arbetar med människor i utsatta situationer – personer som av olika skäl har hamnat utanför arbetslivet men som med rätt insatser kan hitta en väg tillbaka.

Samordningsteamet finansieras via Samordningsförbundet Västmanland, dvs Surahammars kommun och övriga kommuner i länet, samt Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan och Region Västmanland. Genom denna samverkan kan resurser samlas för att ge individer ett samordnat och anpassat stöd.

Under besöket fick deltagarna träffa en tidigare deltagare i Samordningsteamet som nu är i arbete. Personen berättade om sin resa från en tillvaro fylld av osäkerhet och utanförskap till att idag ha en anställning och en ny tro på framtiden:

- "Jag trodde aldrig att jag skulle kunna ta mig hit. Det kändes som att jag stod helt stilla, men genom stödet från Samordningsteamet kunde jag ta små steg i rätt riktning. De såg mig, lyssnade och hjälpte mig att hitta en väg framåt."

Från osäkerhet till nya möjligheter

Samordningsteamets arbete handlar inte bara om att hjälpa människor till jobb – det handlar om att ge människor tillbaka sin framtidstro. Många som kommer till teamet har kämpat med långvarig arbetslöshet, sjukskrivningar eller andra utmaningar som gjort att vägen tillbaka till arbetsmarknaden känts avlägsen.

Genom en kombination av individanpassade insatser som coachning, arbetsträning och stöd i kontakten med arbetsgivare skapar teamet konkreta vägar tillbaka till arbetslivet. Det kan handla om att bygga upp självförtroende, få hjälp att söka jobb, hitta en arbetsträningsplats eller få stöd med att hantera ekonomiska och sociala hinder.

Ann Rilegård från Samordningsförbundet Västmanland betonade vikten av denna samverkan:

- "När myndigheter och kommuner arbetar tillsammans kan vi skapa bättre förutsättningar för individer att hitta sin plats i arbetslivet med bättre hälsa och livskvalitet. Samordningsteamens arbete handlar om att se hela människan och ge rätt stöd i rätt takt. Det är bra både för individen och samhället”

Caroline Högström (M) uttryckte sin uppskattning för teamets arbete:

- "Att få möta en tidigare deltagare som nu är i arbete visar hur viktigt ett samordnat stöd kan vara. Det handlar inte bara om att hjälpa människor tillbaka till arbetsmarknaden, utan också om att ge dem möjligheten att hitta trygghet, självförtroende och en väg framåt i livet. Det är inspirerande att se hur Samordningsteamet i Surahammar genom samverkan och individanpassade insatser ger människor möjligheten att skapa en ny framtid för sig själva."

Samordningsteamets insatser gör skillnad
Samordnade insatser likt de i Surahammar har visat sig vara framgångsrika runt om i Sverige. I andra kommuner har liknande team lett till att fler långtidsarbetslösa fått subventionerade anställningar, samtidigt som deras inkomster ökat och beroendet av försörjningsstöd minskat.

Erfarenheter visar att den här typen av insatser ger personer i svåra situationer en ny chans – en chans att ta små, men viktiga, steg mot att bli självförsörjande och trygga i sin egen framtid. Flera deltagare beskriver känslan av att få tillbaka hopp och självförtroende, att få känna sig behövda och att hitta en vardag där de kan växa som individer.

Kommundirektör Fredrik Cederblom sammanfattade kommunens engagemang:

- "Vi är otroligt stolta över det arbete som Samordningsteamet gör. Det här är en verksamhet som på riktigt förändrar liv och ger människor framtidstro."

Ett arbete som fortsätter
Efter besöket uttryckte flera av deltagarna en vilja att sprida insikterna från Samordningsteamet vidare.

- "Det här är en modell vi borde se mer av i hela landet," menade Caroline Högström.

I Surahammar fortsätter arbetet med att utveckla insatserna och skapa fler möjligheter för de som behöver det mest. Samordningsteamet står redo att ta emot fler deltagare och ge dem den hjälp och det stöd de behöver för att hitta sin egen väg framåt.