Cookies
På denna webbplats använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer om cookies
Det sprids mycket information om det nya Corona-viruset, covid-19, just nu. Det kan vara svårt att veta vad som är sant och inte. Här hittar du uppdaterad och säkerställd information om coronaviruset.
Translate
Use Google translate to translate the web page. Kommunen takes no responsibility for the translations.
Lyssna
Vill du lyssna på innehållet på webben? Tryck på knappen ”Börja lyssna” nedan och använd kontrollen för att pausa, stoppa eller ändra volym.
Syftet med egentillsynen är att förebygga hälsorisker samt att säkerställa redligheten. Den som yrkesmässigt bedriver en livsmedelsverksamhet är skyldig att utöva egentillsynen anpassad utefter sin verksamhet. En fungerande egenkontroll ger säkra livsmedel och en kvalité du kan stå för där maten utlovas det den ska innehålla.
Egenkontrollen bygger på två delar, dels på god hygienpraxis (GHP) och dels på ett system som identifierar, bedömer och styr faror som är viktiga för livsmedelssäkerheten (HACCP). Egenkontrollprogrammet kan utformas själv eller köpas in externt. Vad som ska ingå i ett egenkontrollprogram kan du läsa mer om på Livsmedelsverkets hemsida
Goda grundförutsättningar innebär bland annat att verksamheten har bra lokaler, lämplig utrustning, och goda arbetsrutiner.
Din egen kontroll omfattar alltså alla de rutiner, den dokumentation och de journaler som behövs i en anläggning för att uppfylla livsmedelslagstiftningens krav. Alla rutiner och resultat behöver inte dokumenteras. Det viktiga är att du kan visa för myndigheten hur du kontrollerar att lagstiftningens mål uppnås, inte bevisa.
Ett flödesschema beskriver livsmedlets väg genom verksamheten. Från råvara till färdig maträtt, från det att du köper in produkten till dess att du serverar den till dina gäster.
Faroanalysen ska visa vilka faror som kan uppstå om något går fel i din produktion. Använd ditt flödesschema för att se vilka hanteringssteg som finns i din verksamhet och skriv ner vad som kan hända om något går fel i dem. Exempelvis kan felaktig temperatur leda till bakterietillväxt, bristande separering kan leda till att nötter hamnar i allergimat.
Det finns flera företag som anordnar utbildning i både faroanalys och HACCP-planer. Eftersom att det är ditt ansvar att se till att du och din personal får tillräckligt med kunskaper inom livsmedelshantering och hygien bör du därför uppdatera dig regelbundet genom olika utbildningar. Viktigt och tänka på innan ett auktoriserat företag anlitas är att ta reda på vad utbildningen innehåller för att den ska passa just dig och din verksamhet.
Sidansvarig:
Senast uppdaterad:
Miljökontoret
Postadress
Surahammars kommun
Östergatan 90-92
735 33 Surahammar